Voorgeschiedenis

Tsja, hoe kom je bij een dokter, die je zo’n diagose op de mouw speldt. Dat gaat niet zomaar. Ik mijn geval ging het als volgt:

In het verleden ben ik al vaker geplaagd door aambeien – wie niet, zou je bijna zeggen – en ook de laatste tijd had ik er weer last. Enige maanden geleden werd het zo vervelend, dat ik naar de huisarts ben gegaan. Die bevestigde ‘aambeien’ en schreef zetpillen voor. Hmmm. Of dat hielp, het werd weer wat minder.
Na de zomervakantie weer zo’n piek in de last, met een keer gewoon vrij veel bloedverlies. Dus weer naar de huisarts. Ik wilde doorverwezen worden naar de Helder Kliniek in Eindhoven, waarvan ik wist, dat die een goede techniek gebruiken om aambeien definitief te verwijderen. Ik kreeg uiteraard een verwijsbrief en de afspraak voor de specialist was zo gemaakt, voor 30 oktober.

Bij de Helder Kliniek was het op basis van gesprekken met verpleegkundige en later met proctoloog Van Montfort wel duidelijk: alle symptomen wijzen op een klassiek gevalletje aambeien (jeuk, aandrang, bloedverlies, vochtverlies). Ik kon direct op de behandeltafel, om ze te laten verwijderen. Helaas: de arts stuitte op iets anders, wat hij eerst onderzocht wilde hebben, alvorens iets aan aambeien te kunnen en willen doen. Hij stelde voor direct een afspraak te maken in het Catharina Ziekenhuis, ook in Eindhoven, waar hij ook als trauma-chirurg bleek te werken. Ik vond dat prima.

Die middag ben ik gebeld voor de afspraak, op 5 november, 14:15 uur, voor een sigmoidscopie, de endoscopie van de endeldarm.

Zo belandde ik op de behandeltafel van dr Nienhuijs…